ANP8 mrt '12 17:46

Hoop op Grieks akkoord zet beurzen op winst

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn donderdag met flinke winst gesloten. Beleggers liepen vooruit op een succesvolle afronding van de Griekse schuldenruil en rekenden erop dat een faillissement van Griekenland daarmee voorlopig kan worden voorkomen.

In Amsterdam klom de AEX-index 1,7 procent tot 325,11 punten. De MidKap won eveneens 1,7 procent, tot 534,89 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs stegen 2,5 procent. De FTSE-index in Londen kreeg er 1,2 procent bij.

Aan het einde van de middag kwamen er geluiden uit Griekenland dat de kritische grens voor uitvoering van het schuldenakkoord was bereikt. Later op de avond moet blijken hoeveel investeerders vrijwillig meewerken met het plan en of dat voldoende is om de Griekse schuldenlast aanzienlijk te verkleinen. Dat is een eis van de EU en het IMF voor nieuwe noodleningen, die het bankroet van Griekenland moeten voorkomen. Aandelen van Europese banken deden het goed in aanloop naar de uitkomsten van de Griekse schuldenruil. In Parijs wonnen BNP Paribas en Société Générale bijna 4 procent, in Frankfurt werd Deutsche Bank 4,4 procent meer waard. ING was de grootste winnaar in de AEX met een plus van 4,6 procent. De euro klom tot 1,3260 dollar, tegen 1,3155 dollar aan het einde van de beurshandel op woensdag.

Hoge brandstofprijzen

De Europese Centrale Bank hield de rente in de eurozone donderdag zoals verwacht ongewijzigd. De bank verlaagde wel de verwachting voor de economische groei in de eurozone dit jaar.

De beurzen kregen ook veel bedrijfsresultaten te verwerken. Air France-KLM maakte bekend vorig jaar diep in de rode cijfers te zijn gedoken door de hoge brandstofprijzen. Het aandeel van de Frans-Nederlandseluchtvaartcombinatie sloot na een wissselvallige dag 0,3 procent in de min.

Supermarkten

In de MidKap werden de resultaten van bouwbedrijf BAM enthousiast ontvangen. Het aandeel klom bijna 3 procent.

Delhaize zakte in Brussel ruim 6 procent. Het Belgische supermarktconcern zag de winst in het vierde kwartaal van 2011 met bijna 50 procent afnemen. De Franse supermarktketen Carrefour bracht ook tegenvallende resultaten naar buiten. Het aandeel stond lang op verlies, maar eindigde 0,5 procent in de plus.

Olie

Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev won in Brussel 3,6 procent na bekendmaking van sterke cijfers. In Frankfurt klom Henkel 4,7 procent. De Duitse fabrikant van wasmiddelen en verzorgingsproducten heeft in 2011 een recordwinst behaald.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 107 dollar per vat en Brentolie werd 1,5 procent duurder op 125,95 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen