ANP10 aug '12 12:58Aangepast op 10 aug '12 15:52

Computervirus lijkt onder controle

DEN HAAG (ANP) - Het computervirus dat sinds woensdag in totaal zo'n 30 instanties trof, lijkt uitgeraasd. Sinds vrijdagochtend zijn er bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) geen nieuwe melding meer binnengekomen.

Het virus genaamd XDocCrypt/Dorifel besmette computers van gemeenten, bedrijven en universiteiten. In totaal zijn enkele duizenden computers besmet. Een aantal instanties en organisaties is nog wel bezig met het schoonmaken van hun systemen en bestanden, zo meldde het NCSC.

Het virus beschadigt Officebestanden met de extensies .docx of .xlsx. Hierdoor zijn de bestanden niet meer leesbaar. De inhoud van de originele bestanden wordt door het virus versleuteld, maar niet vernietigd. Zodra duidelijk werd dat het virus, dat kortweg Dorifelvirus genoemd wordt, rondwaarde, werden er door makers van anti-virussoftware middelen beschikbaar gesteld om de bestanden weer te herstellen.

Ook is het IP-adres, waar het virus naar verwees, onbereikbaar gemaakt. Volgens het NCSC heeft die aanpak geholpen, want sindsdien zijn er geen nieuwe meldingen binnengekomen. ,,Het NCSC gaat er vanuit dat er een grote kans is dat hiermee het ergste achter de rug is maar sluit niet uit dat er nog een aantal meldingen kunnen volgen'', aldus een woordvoerster.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen