ANP15 jun '12 12:04

Beurzen hopen op actie centrale banken

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen waren vrijdag positief gestemd. Beleggers hopen dat de centrale banken van de belangrijkste economieën zullen ingrijpen als de uitslag van de Griekse verkiezingen daartoe aanleiding geeft.

,,Het is een verbazingwekkend mooie beursdag. De markten zetten in op steun van de centrale banken. Zwakke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt zorgden gisteren al voor speculatie op een nieuwe steunrondevan de Amerikaanse centrale bank. De Fed komt volgende week bijeen. Ook wordt gehoopt dat de G20-top in Mexico wat oplevert. Over de uitslag van de Griekse verkiezingen valt weinig te zeggen. Er worden geen polls meer gehouden'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,4 procent hoger op 296,10 punten. De MidKap-index klom 1,6 procent tot 488,71 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen respectievelijk 1,1 en 1,7 procent. Londen bleef achter met een plus van 0,5 procent.

ECB

De Europese Centrale bank (ECB) en de centrale bank van Japan lieten vrijdag weten klaar te staan om de mogelijke negatieve gevolgen van de Griekse verkiezingen van zondag te bestrijden. De uitslag van die verkiezingen kan tot grote onrust op de markten leiden, zeker als de radicaal-linkse partij Syriza wint. Die heeft herhaaldelijk aangekondigd zich niet aan de voorwaarden voor de internationale noodsteun te willen houden.

In de AEX werden de stijgers aangevoerd door SBM Offshore met een winst van ruim 5 procent. Het bedrijf heeft een voorlopige overeenkomst bereikt met olieconcern Shell voor de levering, lease en exploitatie van een drijvend productie- en opslagplatform (fpso) voor het olieveld Fram in de Noordzee.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro steeg meer dan 3 procent. Het bedrijf heeft een opdracht gekregen van Murphy Oil voor werkzaamheden in Maleisië. Het contract met een lengte van 5 jaar vertegenwoordigt een waarde van ruim 140 miljoen dollar.

De bank en verzekeraars ING en SNS Reaal stegen respectievelijk 4 en 5,7 procent ondanks een afwaardering door kredietbeoordelaar Moody's. De financiële fondsen profiteerden juist van speculatie op een nieuwe ronde van langlopende goedkope kredieten van de ECB. Daar zou volgens analist Lemer Salah van SNS Securities mogelijk volgende week al meer duidelijkheid over kunnen komen. De ratingverlagingen zijn volgens hem min of meer ,,een non-event".

De euro was met 1,2615 dollar waard evenveel waard als aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 84,44 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 97,56 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen