ANP10 aug '12 13:18Aangepast op 10 aug '12 15:48

Britse toezichthouder: Libor op de schop

LONDEN (AFN) - De Libor, een van de leidende rentetarieven die gebruikt worden in het betalingsverkeer tussen banken onderling, moet op een andere manier worden berekend en toegepast. De huidige methode voldoet niet meer, zo stelde de Britse financiële toezichthouder FSA vrijdag.

Verscheidene banken worden ervan verdacht de afgelopen jaren gesjoemeld te hebben met de Libor, die wordt vastgesteld aan de hand van tarieven die een selecte groep banken zelf opgeeft. De Britse bank Barclayskreeg een miljoenenboete opgelegd, waarna de overheid de FSA opdracht gaf tot een onderzoek.

Concrete aanbevelingen doet de FSA pas later. Volgens bestuurder Martin Wheatley kan gedacht worden aan een bredere aanpak waarbij meer banken dan nu worden geraadpleegd. Ook een berekening aan de hand van daadwerkelijke transacties in plaats van schattingen zou tot de mogelijkheden behoren.

Een woordvoerder van de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) wilde niet inhoudelijk ingaan op de voorstellen van de FSA. Hij zei dat de rol van de AFM zich beperkt tot het onderzoek, samen met De Nederlandsche Bank (DNB), naar de mogelijke rol van Nederlandse instellingen bij eventuele manipulatie van rentetarieven. Hij voegde eraan toe dat ook in Brussel wordt nagedacht over nieuwe regels die het in de toekomst mogelijk moeten maken dergelijke misstanden beter aan te pakken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen