ANP29 okt '12 13:59

Arcadis: ondergronds New York in gevaar

EPA
EPA

NEW YORK (ANP) - Geen enkele plek in New York ligt onder het zeeniveau, dus de stad zal niet als een badkuip vollopen als orkaan Sandy rondraast, maar onder de grond wemelt het wel van de activiteit. ,,Metrotunnels, tunnels voor wegverkeer, archieven, machinekamers: het ligt allemaal onder de grond'', zei Piet Dircke, wateronderzoeker van adviesbureau Arcadis maandag. ,,Die lopen allemaal het risico om onder water te lopen.''

Dircke en een aantal collega-onderzoekers hebben een idee ontwikkeld voor een stormvloedkering voor de rivier de Hudson, om de stad New York beter en structureel tegen het water te kunnen beschermen. ,,Het stadsbestuur denkt nu na over ons idee. Wellicht is Sandy een duwtje in de rug'', aldus Dircke, ,,ook al hoop ik dat het uiteindelijk allemaal meevalt''.

Het deel van New York dat gevaar loopt, is niet heel groot. ,,Zo'n 5 tot 10 procent van de stad ligt tussen de 0 en 3 meter boven de zeespiegel. Maar het zijn wel heel belangrijke stukken: delen van Brooklyn, Manhattan inclusief Wall Street, de luchthavens, het havengebied. Het commerciële hart en plekken die op het gebied van infrastructuur erg belangrijk zijn'', aldus Dircke.

,,Ook als de orkaan niet veel fysieke schade veroorzaakt, zal de economische schade groot zijn. Alleen al het feit dat de stad 1 of 2 dagen stil zal liggen, zal grote economische gevolgen hebben'', denkt Dircke. Als Sandy wel overstromingen veroorzaakt, kan de schade oplopen tot 20 miljard euro, berekende Dirckes mede-onderzoeker hoogleraar verzekeringen en waterrisico's Jeroen Aerts (VU).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen