ANP13 feb '12 09:03Aangepast op 13 feb '12 10:54

Miljardenverlies uitbater centrale Fukushima

TOKIO (AFN) - Het Japanse energiebedrijf Tepco, de exploitant van de beschadigde kerncentrale van Fukushima, heeft in de periode april tot en met december 2011 een nettoverlies geleden van 623 miljard yen (6 miljard euro). Dat maakte Tepco maandag bekend.

Tepco moest voor 2 biljoen yen (19,4 miljard euro) aan buitengewone lasten nemen vanwege de kosten door de kernramp, herstel- en opruimwerkzaamheden en compensatie voor slachtoffers. De kerncentrale van Fukushima in het noordoosten van Japan raakte in maart vorig jaar ernstig beschadigd door de zware aardbeving en de daaropvolgende tsunami.

Maandag maakte de Japanse overheid bekend dat Tepco in totaal 1,6 biljoen yen aan staatssteun ontvangt. Dat geld is onder meer bedoeld om slachtoffers van de kernramp te compenseren voor de geleden schade.

Boekjaar

Voor het gehele boekjaar 2011/2012, dat eind maart afloopt, verwacht Tepco een nettoverlies van 695 miljard yen (6,74 miljard euro). Eerder rekende het concern op een verlies van 600 miljard yen.

Tepco heeft naast de kosten voor de kernramp bij Fukushima ook te maken met hogere uitgaven voor grondstoffen voor energieproductie zoals kolen en gas. Na de kernramp werden veel kerncentrales in Japan stilgelegd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen