ANP16 okt '12 12:10

Karadzic: Geen aanwijzing moorden Srebrenica

DEN HAAG (ANP) - Radovan Karadzic beweert dat hij bij de verovering van Srebrenica het bevel heeft gegeven burgers te sparen. Tijdens en na de inname van de Bosnische moslimenclave op 11 juli 1995 had hij geen aanwijzing dat er burgers werden vermoord, verklaarde de ex-president van Republika Srpska dinsdag voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Karadzic gaf toe dat hij het bevel had gegeven voor een operatie, maar die was puur militair van aard: de enclave Srebrenica moest worden gescheiden van de enclave Zepa. De moslims hadden zich een bepaald gebied toegeëigend in strijd met het akkoord over de enclaves.

Die enclaves stonden als ,,beschermd gebied'' onder VN-bescherming. Zo zat in Srebrenica het Nederlandse bataljon Dutchbat onder leiding van overste Thom Karremans. Volgens het staakt-het-vuren waren die enclaves los van elkaar. Door ook het tussenliggende gebied te gebruiken voor hun operaties, hadden de moslims een militair voordeel. Zij overvielen dorpen rond de enclaves en vermoordden Servische burgers.

Rooftochten

De uitspraken van Karadzic stroken met de waarnemingen die Dutchbatters maakten vanuit hun observatieposten. Die zagen buiten de enclave Servische dorpen branden. De militair leider van de moslims in Srebrenica, Naser Oric, pochte zelfs voor lopende televisiecamera's met zijn rooftochten. Karadzic zei dinsdag dat de moslims daarbij Servische burgers ogen uitstaken en oren afsneden.

De Bosnisch-Servische generaal die de scheiding van de enclaves had gepland, Radislav Krstic, werd jaren geleden al door het tribunaal berecht. Ook hij zei toen dat het oorspronkelijk om een beperkte militaire operatie ging en de verovering van heel Srebrenica niet was gepland. Dit strookt trouwens ook met de analyse van het Bureau van de Hoofdaanklager (OTP).

Volgens het OTP werd de massaslachting op meer dan 7000 moslimmannen en -jongens pas in de nacht na 11 juli gepland. Legerleider Mladic was toen boos dat duizenden weerbare moslims veilig gebied probeerden te bereiken. Mladic leidde de operatie ter plaatse, terwijl Karadzic niet aanwezig was.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen