ANP24 jan '12 17:48

Europese beurzen doen stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn dinsdag met verlies gesloten. Tegenvallende resultaten en winstwaarschuwingen van grote bedrijven vielen slecht bij beleggers. Daarnaast speelde de aanhoudende vrees voor een Grieks faillissement de handel parten.

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,6 procent lager op 320,97 punten. De MidKap leverde 1,4 procent in tot 506,73 punten. In Londen en Parijs ging 0,5 procent verloren. De DAX-index in Frankfurt sloot met een verlies van 0,3 procent.

SBM Offshore en KPN waren de grote verliezers in de AEX. De dienstverlener aan de olie-industrie SBM verloor ruim 12 procent na de waarschuwing voor een tegenvallende winst over 2011 en de aankondiging van het vertrek van de financieel directeur.

KPN

Telecombedrijf KPN waarschuwde voor een lagere winst in 2012 en leverde 7,2 procent in. KPN kampt nogal altijd met de afname van het bel- en sms-verkeer op thuismarkt Nederland. Deze trend is volgens topman Eelco Blok moeilijker om te buigen dan verwacht.

De stemming werd in heel Europa verder gedrukt door de moeizame onderhandelingen over de kwijtschelding van een deel van de Griekse schuldenlast. Een akkoord daarover is een voorwaarde voor de financiële steun die moet voorkomen dat Griekenland vanaf maart niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

50 procent

Maandagavond stuurden Europese ministers Griekenland en de banken terug naar de onderhandelingstafel. Dinsdag liet de onderhandelaar namens de financiële instellingen weten dat private investeerders niet verder kunnen gaan dan een afschrijving van 50 procent. Eerder leek er uitzicht te zijn op een grotere uitkomst.

De Franse banken Crédit Agricole en Société Générale verloren in Parijs respectievelijk 4 en 5,4 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde de kredietwaardigheid van de twee banken.

Chips

STMicroelectronics verloor in Parijs bijna 6 procent. De Frans-Italiaanse chipproducent heeft last van een dalende vraag naar zijn producten voor mobiele platforms bij Nokia. In Frankfurt zakte technologieconcern Siemens ruim 1 procent na tegenvallende resultaten.

De euro eindigde de Europese handelsdag op een waarde van 1,3005 dollar, tegen 1,3035 dollar bij het slot van de Europese markten op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,6 procent tot 98,95 dollar, Brentolie werd met 109,95 dollar per vat ook 0,6 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen