ANP21 nov '12 08:16

Randstad stelt voorzichtiger doelen

ANP
ANP

DIEMEN (AFN) - Randstad is aanzienlijk voorzichtiger geworden over de komende jaren. Dat bleek woensdag uit een melding voorafgaand aan de jaarlijkse analistendag.

Randstad mikt nu op termijn op een winstmarge (ebita) van 5 tot 6 procent. Voorheen hanteerde Randstad een vergelijkbaar doel als gemiddelde voor de cyclus, waarbij de marge in slechte tijden nooit onder 4 procent mocht komen.

Door de slechte economische omstandigheden is de oude doelstelling niet langer houdbaar, verduidelijkte een woordvoerder van Randstad. ,,Voor een gemiddelde marge van 5 tot 6 procent is omzetgroei nodig en een betere mix. Onze omzet is afhankelijk van het economisch herstel in de landen waar we actief zijn. Vooral in Europa gaat dat nog niet goed.''

Dividendbeleid

De aangepaste doelstelling heeft gevolgen voor het dividendbeleid vanaf 2013. Randstad mikt momenteel op een uitbetaling van 1,25 euro per aandeel als die beloning overeenkomt met 30 tot 60 procent van de aangepaste winst per aandeel. Vanaf 2013 wordt het dividend vastgesteld op 40 procent van de aangepaste winst per aandeel, met mogelijkheid die verhouding in goede tijden op te krikken tot 50 procent.

Daarnaast biedt het bedrijf aandeelhouders vanaf dit jaar ook de mogelijkheid op een uitkering in aandelen. Om verwatering te voorkomen worden er, als de financiële positie het toelaat, ook aandelen ingekocht.

Moeilijke marktomstandigheden

Randstad gaf verder aan nog steeds last te hebben van moeilijke marktomstandigheden. De trends van het derde kwartaal zetten door in het huidige kwartaal, aldus het bedrijf. De omzet per werkdag nam in oktober met 6 procent af ten opzichte van vorig jaar.

In de Verenigde Staten stabiliseerde de omzet. In Europa was sprake van een gemiddelde daling met 9 procent. In Nederland en België gingen de opbrengsten in hetzelfde tempo achteruit als in september. In Frankrijk (min 14 procent) en Duitsland (min 9 procent) nam de krimp toe.

Randstad heeft zijn kredietlijn, waarvan het grootste deel in 2017 afloopt, uitgebreid tot 1,42 miljard euro. Daarnaast mikt het bedrijf op nog eens 200 miljoen euro aan kredieten met een looptijd van 2 jaar van afzonderlijke banken en op de uitgifte van obligaties aan het einde van het jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen