ANP13 mrt '12 17:33Aangepast op 13 mrt '12 18:45

Obama hekelt China voor handelsbeperking

EPA
EPA

WASHINGTON (AFN) - China overtreedt de regels voor de wereldhandel door de uitvoer van zeldzame aardmetalen die in een reeks van high-techproducten zoals iPods of windturbines worden gebruikt, aan banden te leggen. Deze beschuldiging uitte de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag.

,,Als China gewoon de markt zijn werk laat doen, zouden we geen bezwaren hebben. Maar hun beleid op dit moment is te voorkomen dat dit gebeurt. En dat gaat in tegen de regels die ook China heeft beloofd te volgen'', aldus Obama.

Obama's commentaar kwam nadat de Verenigde Staten, de Europese Unie en Japan dinsdag besloten een procedure bij de Wereld Handels Organisatie (WHO) te beginnen tegen de Chinese exportbeperkingen van zeldzame aardmaterialen. ,,We willen dat onze bedrijven die high-techproducten in Amerika produceren, maar om dat te doen, moeten Amerikaanse fabrikanten wel toegang hebben tot zeldzame aardmaterialen, die China levert.''

Consultaties

De klacht tegen China betreft formeel een verzoek tot consultaties over geschillenbeslechting onder de WHO-regels, de eerste stap in een poging om handelsgeschillen te beslechten, volgens EU-ambtenaren. Het is niet de eerste klacht van industriële grootmachten bij de WHO over de Chinese handel in grondstoffen.

De wereldhandelsorganisatie oordeelde eerder na een klacht van de EU dat China illegaal de export had beperkt van grondstoffen als bauxiet, zink en magnesium.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen