ANP12 aug '12 16:50

Slechte start Van Basten met Heerenveen

De spelers van NEC vieren de 0-2 van Pavel Cmovs (derde van links) tegen sc Heerenveen. ANP
De spelers van NEC vieren de 0-2 van Pavel Cmovs (derde van links) tegen sc Heerenveen. ANP

HEERENVEEN (ANP) - Zijn officiële debuut als trainer van sc Heerenveen maakte Marco van Basten al in de Europa League, met een succesvol tweeluik tegen Rapid Boekarest. Tijdens zijn eerste optreden met de Friese ploeg in de eredivisie werd echter duidelijk dat er nog veel werk te verrichten valt. NEC pakte in het Abe Lenstra Stadion gemakkelijk de volle winst, 2-0.

Niet alleen de afwezigheid van een echte spits zal Van Basten zorgen baren. De Ghanees Matthew Amoah is geblesseerd, de Duitser Mark Uth nog niet geacclimatiseerd. Bas Dost en diens voormalige stand-in Gerald Sibon zagen het gebrek aan schotkracht vanaf de tribunes aan. Ook de door Ajax begeerde Oussama Assaidi deelde in de malaise. Hij kreeg geen kans van oud-ploeggenoot Michel Breuer. NEC, achterin zonder het geschorste tweetal Bram Nuytinck en Kevin Conboy, kreeg het zelden benauwd.

Ook verdedigend liet Heerenveen in de eerste speelronde steken vallen. NEC profiteerde voor de rust al twee keer, Melvin Platje en Pavel Cmovs kopten met een boogje raak. Doelman Kristoffer Nordfeldt maakte een onbeholpen indruk. Juist in de lucht zou de thuisploeg met lange mannen als Jeffrey Gouweleeuw en oud-NEC'er Ramon Zomer beter moeten weten.

Moeilijk

De defensieve problemen ontstonden mede op de flanken, waar Gianni Zuiverloon matig speelde en op links moest de Fin Jukka Raitala wegens een liesblessure al na amper een half uur zijn plaats afstaan aan Youssef el Akchaoui. Beiden hadden het moeilijk met de beweeglijke Navarone Foor.

Na de rust posteerde Van Basten invaller Samir Fazli als extra spits naast Filip Djuricic, van origine een middenvelder. De Serviër was thuis tegen de Roemenen nog bejubeld, maar speelde nu fantasieloos. Lange tijd kon alleen verdediger Gouweleeuw doelman Gabor Babos tot een redding dwingen en Heerenveen kwam maar niet van het langdradige spel af. Babos pareerde in de slotfase nog opportunistische schoten van Djuricic en Assaidi en een kopbal van Fazli, maar bleef overeind. Collega Nordfeldt stompte een inzet van invaller Leroy George weg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen