ANP29 okt '12 13:11

'Reparatie YME licht positief voor SBM'

AMSTERDAM (AFN) - SBM Offshore en Talisman Energy hebben afgesproken het boorplatform YME in de Noordzee bij Noorwegen te repareren. Volgens analist Quirijn Mulder van ING is het ,,klein positief nieuws'' dat de twee partijen samen aan een oplossing werken, maar betekent het wel dat definitief uitsluitsel over de toekomst van het project op zich laat wachten.

Het YME-platform, dat al met jaren vertraging door SBM werd opgeleverd, moest afgelopen zomer worden ontruimd. In de betonnen poten waren scheuren gevonden. SBM en Talisman moesten van de Noorse overheid met een plan komen om te voorkomen dat het platform onder een najaarsstorm zou kunnen bezwijken.

Vrijdag werd duidelijk dat SBM en Talisman het platform gaan repareren. Die klus moet voor het einde van het jaar geklaard zijn. Daarna kan het platform worden geïnspecteerd en vervolgens besluiten de twee bedrijven hoe het verder moet met het door rampspoed achtervolgde boorproject.

Sterkste daler

Volgens Mulder is de kans dat het YME-platform ooit gaat werken nog altijd klein, maar is die wel iets toegenomen. SBM is meer dan alleen het YME-project, benadrukt de analist. Hij houdt zijn advies op 'buy' en handhaaft SBM op de ING-favorietenlijst voor de Benelux. Het koersdoel is 17 euro.

Maandag om 12.53 was SBM de sterkste daler in de AEX. Het aandeel noteerde 3,2 procent lager op 10,15 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen