ANP19 nov '12 21:02

Minder betalen aan EU zint Hollande niet

EPA
EPA

PARIJS (ANP) - De Franse president François Hollande heeft maandag zware kritiek geleverd op landen die minder willen bijdragen aan de begroting van de Europese Unie. In de aanloop naar de Europese top deze week in Brussel gaf Hollande af op landen die voor een daling van het budget pleiten ,,op het exacte moment dat we oproepen tot solidariteit en mobilisatie voor groei''.

Hij noemde geen namen van landen, maar Groot-Brittannië in het bijzonder koestert de begrotingskorting die toenmalig premier Margaret Thatcher in de jaren 80 had bedongen en die Londen in de besprekingen over de komende begroting heftig verdedigt.

Behalve Groot-Brittannië hebben ook Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Nederland onderhandeld over kortingen, omdat ze vinden dat ze te veel bijdragen aan de EU. ,,Het idee dat ze van Europa hebben is dat ze precies krijgen wat ze erin stoppen. Alsof solidariteit niet is dat de meest gefortuneerden voor de anderen zorgen'', zei Hollande.

De Britse premier David Cameron is het meest uitgesproken in zijn oppositie en heeft gezegd dat Groot-Brittannië desnoods zijn veto uitspreekt over de EU-begroting.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen