ANP17 jun '12 14:31

'Erop of eronder voor Europa'

ATHENE (AFN) - Europa staat op een beslissend moment voor zijn toekomst. Dat zei de Griekse ex-premier George Papandreou zondag tegen de Britse televisiezender BBC.

,,Het is erop of eronder voor Europa'', zei Papandreou op de dag dat zijn door de schuldencrisis geplaagde landgenoten opnieuw naar de stembus gaan. ,,We moeten alle nationalistische retoriek over wie de schuld heeft achter ons laten. We moeten samenwerken en onze krachten bundelen.''

Volgens Papandreou is Griekenland slechts de boodschapper geweest van de diepere problemen in de eurozone. Die betreffen volgens hem het gebrek aan een bankenunie en een gezamenlijk economisch en begrotingsbeleid.

Noodsteun

De ex-premier waarschuwde zijn landgenoten voor een stem op partijen die zich niet aan de voorwaarden voor de Europese noodsteun willen houden. Als Griekenland daardoor de euro moet verlaten dan leidt dat tot een run op de banken en een enorme toename van de inflatie, verwacht hij. ,,Dat zou een grote ramp zijn, die niet alleen economische maar ook politieke gevolgen zal hebben. Het zal het moeilijker maken voor Griekenland om te hervormen.''

Papandreou werd eind 2009 premier van Griekenland en gaf kort daarna aan dat zijn voorgangers de situatie van de overheidsfinanciën jarenlang te rooskleurig hadden voorgesteld. Dit vormde de inleiding voor de schuldencrisis die de eurozone nu al ruim 2 jaar in zijn greep houdt. Het verzet in Griekenland tegen de draconische bezuinigingen die het land moet doorvoeren in ruil voor financiële noodsteun, kostte Papandreou eind vorig jaar zijn baan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen