ANP18 mrt '12 11:14

Vertrek Cohen levert PvdA zetelwinst op

ANP
ANP

RIJSWIJK (ANP) - Het gaat de PvdA voor de wind sinds het aftreden van Job Cohen vier weken geleden. Volgens de nieuwste peiling van Maurice de Hond is de partij in die vier weken zeven zetels gestegen in de Tweede Kamer en zou nu uitkomen op 21 Kamerzetels. In dezelfde periode zijn SP en D66 ieder drie zetels gedaald, aldus De Hond zondag.

Vier weken geleden had de PvdA 19 zetels minder dan de SP. Dat verschil is teruggebracht tot 9. Bij verkiezingen zou de SP nu uitkomen op 30 zetels in de Tweede Kamer en D66 op 14.

Uit de peiling blijkt verder dat de VVD wegglijdt. De liberalen komen uit op 29 zetels, de laagste stand sinds het aantreden van het kabinet Rutte. Met gedoogpartij de PVV gaat het juist de goede kant op. De partij van Geert Wilders kan deze week 2 zetels winst noteren en komt op 25 zetels. Volgens De Hond is de zetelwinst ingezet na de opening van het omstreden meldpunt Oost- en Midden-Europeanen 5 weken geleden.

Samsom

De Hond peilde ook de meningen over de nieuwe PvdA-leider Diederik Samsom. Van de potentiële PvdA-kiezers vindt 74 procent de verkiezing van Samsom een goede keuze.

Gevraagd naar een rapportcijfer, geven de kiezers Samsom gemiddeld een 5,5. Hij staat daarmee op de derde plaats na Emile Roemer (6,8) en Alexander Pechtold (5,9).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen