ANP24 dec '12 11:17Aangepast op 24 dec '12 11:36

'Fiscal cliff met beperkte deal vermijden'

WASHINGTON (AFN) - Democraten en Republikeinen kunnen in de komende dagen proberen met een beperkte deal de meeste schade van de gevreesde 'fiscal cliff' te vermijden. Dat lieten diverse Amerikaanse politici afgelopen weekeinde doorschemeren.

Bij een beperkte overeenkomst zouden de huidige belastingvoordelen voor een behoorlijke groep Amerikanen blijven bestaan. ,,Het zal een stoplap zijn, in 4 dagen kunnen we niets oplossen. Maar we moeten proberen de fiscal cliff tot een redelijk salarisniveau te voorkomen, om daarna te gaan werken aan bezuinigingen'', zei de Republikeinse senator Kay Bailey Hutchison op de Amerikaanse televisie.

Zonder compromis gaan in het nieuwe jaar alle tarieven van de inkomstenbelasting in de Verenigde Staten omhoog en treedt een reeks bezuinigingen automatisch in werking. Die maatregelen kunnen er volgens economen voor zorgen dat de Amerikaanse economie volgend jaar krimpt.

Amerikaanse staatsschuld

De Amerikaanse politici moeten het eens zien te worden over de manier waarop de Amerikaanse staatsschuld op termijn kan worden verkleind. De twee partijen staan daarbij echter nog altijd lijnrecht tegenover elkaar. Republikeinen zijn fel tegen hogere belastingen, Democraten willen weinig weten van bezuinigingen op bijvoorbeeld gezondheidszorg.

Afgelopen week sneuvelde een plan van de Republikeinse leider John Boehner om de belastingen alleen voor Amerikanen met een jaarinkomen van meer dan 1 miljoen dollar te verhogen. Niet alleen Democraten waren hier tegen, omdat zij het voorstel te beperkt vonden, ook binnen zijn eigen partij stuitte Boehner op weerstand. Voor veel Republikeinen ging het voorstel te ver, omdat zij met geen enkele belastingverhoging willen instemmen.

President Barack Obama, die momenteel kerstvakantie viert op Hawaii, riep de politici eind vorige week op een beperkte afspraak te maken over de begroting van volgend jaar en vervolgens verder te werken aan de afspraken voor de langere termijn. Hij stelt voor de belastingvoordelen voor de middenklasse te handhaven en om werkloosheidsuitkeringen die binnenkort aflopen voorlopig te verlengen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen