ANP20 nov '12 07:04Aangepast op 20 nov '12 09:43

Bank of Japan handhaaft rente

TOKIO (AFN) - De Bank of Japan heeft het belangrijkste rentetarief in het land gehandhaafd op 0 tot 0,1 procent. Dat maakte de centrale bank dinsdag bekend.

De beslissing komt enkele dagen na opmerkingen van Shinzo Abe, de belangrijkste oppositieleider in Japan. Abe, die naar verwachting de verkiezingen in december zal gaan winnen, wil dat de Japanse centrale bank een rente van nul of onder de nul procent gaat hanteren om de kredietverstrekking te stimuleren.

Zo ver ging de Bank of Japan niet. Wel merkten de centrale bankiers op dat de Japanse economie de afgelopen tijd ,,wat verzwakte'', door afnemende export en minder productie in fabrieken. Extra steunmaatregelen om de economie aan te jagen werden dinsdag niet genomen.

Inflatiedoel

Centralebankpresident Masaaki Shirakawa wees het voorstel van Abe om een inflatiedoel van 3 procent vast te stellen van de hand. Shirakawa benadrukte dat de geldontwaarding in Japan de afgelopen 30 jaar bijna nooit hoger dan 1 procent is geweest.

,,Het zou onrealistisch en schadelijk voor de economie zijn om te streven naar een inflatie van 3 procent'', stelde Shirakawa. ,,Het is belangrijk om een einde te maken aan de deflatie, maar mensen willen vooral dat de economie verbetert. Dat leidt tot meer productie, hogere lonen en uiteindelijk tot hogere prijzen.''

Japan kampt al jaren met aanhoudende deflatie, een situatie waarin het prijspeil jaar na jaar daalt. Dit is schadelijk voor de economie, omdat het leidt tot uitstelgedrag onder consumenten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen