ANP30 okt '12 14:07Aangepast op 30 okt '12 19:03

Parlement van Libië bestormd

TRIPOLI (ANP) - Tientallen boze betogers hebben dinsdag in Tripoli het parlement van Libië bestormd. Zij uitten hun onvrede over enkele kandidaten die waren voorgedragen als minister.

De nieuwe Libische premier Ali Zeidan had eerder dinsdag zijn regeringsploeg met 32 leden gepresenteerd. Het parlement moest er nog zijn goedkeuring over uitspreken, maar weigerde bij vier van de voorgestelde namen haar goedkeuring.

In het door Zeidan voorgestelde kabinet zitten leden van de belangrijke politieke partijen, de liberale Alliantie van Nationale Krachten (NFA) en de islamistische Partij van Rechtvaardigheid en Opbouw. Op enkele posten komen niet partijgebonden personen. Ook is er bij de samenstelling van het kabinet voor gezorgd dat alle regio's in het sterk verdeelde Libië zijn vertegenwoordigd.

Mustafa Abushagur

Zeidan werd onlangs zelf als onafhankelijke kandidaat tot premier gekozen door het parlement. Mustafa Abushagur die eerder tot premier was gekozen, moest weer opstappen omdat hij er niet in slaagde een ministersploeg te vormen.

Een belangrijke taak van Zeidan is het herstellen van de veiligheid in het land, waar veel gewapende milities nog niet zijn ontwapend sinds de val en dood van dictator Muammar Kaddafi vorig jaar. Ook moet het kabinet ervoor zorgen dat binnen 12 maanden nieuwe verkiezingen zijn georganiseerd op basis van een nieuwe grondwet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen