ANP4 sep '12 13:27

'Opbreken eurozone rampzalig voor Nederland'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Het deels of geheel uiteenvallen van de eurozone zou Nederland niet alleen een flinke recessie opleveren, maar ook honderden miljarden euro's kosten. Het financiële risico dat Nederland loopt als de zwakke broeders Italië, Spanje, Griekenland, Portugal en Ierland uit de euro stappen, bedraagt in totaal 339 miljard euro. Dat heeft het economische bureau van ING dinsdag becijferd in een rapport.

Banken gaan dan mogelijk voor 111 miljard euro het schip in, de overheid voor 121 miljard euro. Het bedrijfsleven, pensioenfondsen en verzekeraars kunnen voor het overige deel opdraaien.

Een vertrek van Griekenland uit de euro zou Nederland in totaal 22 miljard euro kosten. ,,Dat is bijzonder pijnlijk, maar hoeft ons land geen onoverkomenlijke problemen op te leveren. Het grootste probleem is echter dat een Grieks vertrek een domino-effect kan veroorzaken'', aldus ING.

Volgens de economen van ING is de beste optie het oplossen van de eurocrisis en de euro in stand houden. Maar hoeveel dit Nederland uiteindelijk gaat kosten is volgens ING koffiedik kijken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen