ANP29 okt '12 22:40

AKO Literatuurprijs voor Peter Terrin

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - De AKO Literatuurprijs gaat dit jaar naar Peter Terrin voor het boek Post mortem. De jury sprak van een ,,magistrale bespiegeling van de literatuur''. De winnaar is maandagavond bekendgemaakt.

De andere genomineerden waren Stephan Enter met Grip, Arnon Grunberg met De man zonder ziekte, Mensje van Keulen met Liefde heeft geen hersens, Elvis Peeters met Dinsdag en Anton Valens met Het boek Ont.

De AKO Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland en wordt uitgereikt sinds 1987. De winnaar ontvangt behalve een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van 50.000 euro. Vorig jaar won Marente de Moor de prijs met haar boek De Nederlandse maagd.

Grote voorbeeld

De auteur zelf zei na de bekendmaking dat het boek is opgedragen aan zijn grote voorbeeld: ,,Renée, een meisje van 8, die dag na dag haar vader heeft geleerd nooit op te geven.''

De uitreiking vond plaats in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De juryvoorzitter was dit jaar de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Actualiteitenrubriek Nieuwsuur deed live verslag van de bekendmaking.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen