ANP21 dec '12 15:54

Beurzen omlaag door begrotingsruzie VS

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen deden vrijdag een flinke stap terug. Beleggers verloren de hoop op een begrotingsakkoord in de Verenigde Staten. Bij het uitblijven van een deal treden aan het begin van 2013 automatisch maatregelen in werking die een zware wissel zullen trekken op de Amerikaanse economie.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,9 procent lager op 343,69 punten. De MidKap-index zakte 0,6 procent tot 534,54 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,2 en 0,6 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex kort na opening 1 procent lager.

,,Het is even schrikken. Dat hoop dat de fiscal cliff nog voor de kerst zou worden opgelost is vervlogen door de intrekking van het plan van de Republikeinse leider Boehner. Het lijkt erop dat zijn partijgenoten helemaal geen belastingverhoging willen'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Boehner

John Boehner, de leider van de Republikeinen, trok donderdag zijn plan terug om gezinnen met een inkomen van boven de 1 miljoen dollar meer belasting te laten betalen. Reden daarvoor was het ontbreken van voldoende steun van zijn eigen partij. De kans dat de Democraten en de Republikeinen nog voor het einde van het jaar een akkoord zullen bereiken is daardoor afgenomen.

In de AEX stond maritiem dienstverlener SBM Offshore onderaan met een min van 4 procent. Het aandeel won donderdag nog 18,6 procent na de afschrijving van het Noorse probleemproject Yme. ArcelorMittal zakte 2,7 procent. Het staalconcern schrijft 4,3 miljard dollar af op zijn Europese activiteiten door het zwakke economische klimaat. Ook verlaagde kredietbureau Fitch de kredietwaardering van het bedrijf naar de rommelstatus.

Boskalis

Boskalis noteerde vlak. De baggeraar verhoogde opnieuw zijn bod op en maritiem dienstverlener Dockwise. Volgens analisten van SNS Securities zal Dockwise het nieuwe bod van 18,50 euro per aandeel wel aanbevelen bij zijn aandeelhouders. Dockwise klom 2,7 procent tot 18,45 euro.

Ballast Nedam steeg 4,5 procent. Beleggers waren tevreden dat het bouwbedrijf een schikking heeft getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) in verband met een omkopingszaak.

De euro was 1,3175 dollar waard, tegen 1,3223 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,1 procent tot 88,22 dollar per vat. Brentolie werd ruim 1 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen