ANP15 mrt '12 10:30

Slachtoffers rampbus wellicht donderdag terug

EPA
EPA

SIERRE (ANP) - Twee Belgische militaire transportvliegtuigen staan klaar om donderdagavond de lichamen thuis te brengen van de 7 Nederlandse en 21 Belgische slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland. De vliegtuigen vertrekken zodra de identiteit van alle slachtoffers is vastgesteld.

Alle 24 gewonden zijn geïdentificeerd. Drie van hen hebben de Nederlandse nationaliteit. Drie gewonden verkeren nog in levensgevaar. Ze zijn allen afkomstig van scholen in Lommel (over de grens bij Eindhoven) en Heverlee (bij Leuven).

De Belgische bus met schoolkinderen van rond de 12 jaar botste dinsdagavond frontaal tegen een muur in een inham van een Zwitserse tunnel. De zoektocht naar de oorzaak van het tragische ongeval is in volle gang. Er was geen ander verkeer in de tunnel en de bus reed waarschijnlijk niet te hard, aldus de Zwitserse justitie. Een aanklager gaat uit van een technisch mankement, ofwel een flauwte of fout van de chauffeur.

Gordels om

De kinderen hadden gordels om, maar de klap was zo hard dat sommigen met stoel en al vooruit schoten.

Marianne Van Malderen, een Belgische automobiliste, kwam kort na het ongeval ter plaatse. Ze zag kinderen bekneld onder hun stoelen of naar de voorkant van de bus geslingerd. ,,We deden wat we konden om de ongedeerde kinderen naar buiten te helpen'', zei ze. ,,Maar het was onmogelijk in de bus te klimmen, want de ramen waren zo hoog.''

Herdenkingen

België is de komende dagen in de ban van herdenkingen. Woensdagavond vond al een emotionele gebedswake plaats. De dienst werd geleid door aartsbisschop Léonard en de pauselijke nuntius in België. Léonard stelde dat we in dagen als deze ,,beter zwijgen en elkaar liefhebben, dichtbij zijn, mekaar steunen in diepe solidariteit en een grote gemeenschap vormen met de gekwetsten, de familieleden en andere getroffenen.'' Premier Elio Di Rupo legde woensdagavond bloemen in de tunnel. Hij kondigde voor België ook een dag van nationale rouw af.

Vanuit de hele wereld stromen de condoleances binnen. Zelfs de Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn medeleven betuigd aan Zwitserland en België. ,,Het verlies van zo veel jonge levens is hartverscheurend'', verklaarde woordvoerder Tommy Vietor namens Obama. ,,Als een goede vriend van België en Zwitserland, staan we klaar om welke hulp dan ook te verlenen.''

Gerelateerde artikelen