ANP13 mrt '12 08:07Aangepast op 13 mrt '12 09:34

Achmea in rode cijfers

ANP
ANP

ZEIST (AFN) - Verzekeraar Achmea is vorig jaar in de rode cijfers beland. Het financiële concern boekte een nettoverlies van 208 miljoen euro, waar het in 2010 onder de streep nog 1,2 miljard euro overhield. De baten liepen met 8 procent terug tot 23,2 miljard euro. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Topman Willem van Duin sprak van ,,een jaar met een gemengd beeld''. De financiële resultaten vielen tegen, maar daar staat tegenover dat doelstellingen om de kosten en het aantal arbeidsplaatsen te verminderen, wel zijn gehaald. Ook de financiële positie is volgens Van Duin , ondanks de onrust op de financiële markten, sterk gebleven.

Het verlies is vooral toe te schrijven aan het levensverzekeringsbedrijf. De onrust op de financiële markten en afschrijvingen drukten het resultaat van die divisie. Bij de schadeverzekeringen kwam een onverwacht groot aantal claims op inkomensverzekeringen binnen. Op zorgverzekeringen, waarin Achmea de grootste speler in Nederland is, werd wel winst gemaakt.

Reguliere activiteiten

Het resultaat uit reguliere activiteiten was wel positief, 51 miljoen euro, maar dat betekent wel een daling met 90 procent ten opzichte van 2010. ,,Voor een groep van onze omvang stelt dat niet tevreden'', zei financieel directeur Gerard van Olphen in een toelichting op de cijfers.

Achmea waarschuwde eind januari al voor zware verliezen over 2011 wegens de verslechterende markt voor levensverzekeringen.

Het concern verwacht dat ook 2012 ,,een uitdagend jaar'' zal zijn. Gezien de voortdurende economische onzekerheid kijkt het bedrijf naar maatregelen om de kosten verder te drukken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen