ANP11 dec '12 14:13

Ierland bouwt financiële buffer op

DUBLIN (AFN) - De Ierse regering wil komend jaar een flinke financiële buffer opbouwen als voorbereiding op de beëindiging van de noodkredieten van de EU en het IMF. Dat liet de regering dinsdag weten.

Ierland ontving eind 2010 voor 67,5 miljard euro aan noodleningen van Europa en het IMF. Die waren bedoeld om Ierland tot 2014 van voldoende geld te voorzien, zodat de Ierse overheid niet de markt op hoefde voor leningen. De Ierse regering wil er nu voor zorgen dat ze begin volgend jaar een financiële buffer heeft die groot genoeg is om een jaar zonder leningen door te komen.

Ierland keerde eerder dit jaar voor het eerst sinds de verstrekking van de noodleningen voorzichtig terug op de financiële markten. Komend jaar wil het land proberen de maandelijkse uitgiftes van staatsobligaties te hervatten.

Het land werd eind 2010 afgesneden van de markten, doordat de rentes op Ierse staatsleningen opliepen tot onhoudbare niveaus. Beleggers vreesden dat de Ierse overheid niet aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen, vanwege de hoge kosten die werden gemaakt om de Ierse bankensector van de ondergang te redden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen