ANP30 aug '12 14:36Aangepast op 30 aug '12 15:14

China bereid te investeren in euroschulden

PEKING (AFN) - China is bereid meer Europese staatsobligaties te kopen als de risico's op die investeringen te overzien zijn. Dat zei de Chinese premier Wen Jiabao donderdag na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

,,China is, onder voorwaarde van een volledige evaluatie van de risico's, bereid te blijven investeren in de overheidsschulden van de eurozone'' zei Wen. Hij wil verder de communicatie met de EU, de ECB en het IMF en de belangrijkste landen versterken ,,om de eurolanden met hoge schulden te helpen om hun moeilijkheden te overwinnen''.

De Chinese premier gaf wel aan dat de aanhoudende schuldencrisis hem veel zorgen baart. Hij wees daarbij vooral op de dreiging van een eventueel vertrek van Griekenland uit de monetaire unie en op de problemen van Spanje en Italië.

Balans

Europa kan uit de crisis komen, stelde Wen. Hij hoopt dat de eurolanden daarbij de juiste balans weten te vinden tussen bezuinigingen en maatregelen die de economische groei stimuleren.

Merkel bezwoer op haar beurt dat de ,,absolute politieke wil'' om de schuldencrisis te beëindigen in Europa aanwezig is. ,,De crisis is nog niet voorbij. Maar als je goed kijkt, zie je heel veel veranderingen. Veel landen voeren hervormingen door en zijn bezig die te implementeren.''

Gerelateerde artikelen