ANP7 aug '12 20:47

Italiaans parlement stemt in met bezuiniging

ROME (AFN) - De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden heeft dinsdag ingestemd met een omvangrijk bezuinigingspakket ter waarde van 4 miljard euro. Het zakenkabinet-Monti had er zijn lot aan verbonden door de vertrouwenskwestie te stellen.

De Senaat had eerder al ingestemd met de zogeheten 'spending review'. Er wordt bezuinigd op onder meer de gezondheidszorg en het aantal ambtenaren. Deze bezuinigingen stellen Italië in staat een geplande btw-verhoging voor zich uit te schuiven en het begrotingstekort te beteugelen. Economen achtten een verdere beperking van de koopkracht niet wenselijk, gelet op de noodzaak om de economie te stimuleren.

Op statussymbolen als dienstauto's met chauffeur wordt in het openbaar bestuur 50 procent van de uitgaven wegbezuinigd. Ook komt er in bedrijven waarin de overheid deelneemt, een 'balkenendenorm' van 300.000 euro. Voor de slachtoffers van de aardbevingen in de Emilia-Romagna in mei wordt hulp ter waarde van 6 miljard euro beschikbaar gesteld, aldus persbureau ANSA.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen