ANP2 sep '12 14:47Aangepast op 2 sep '12 15:16

Rajoy: geen extra voorwaarden aan hulp

MADRID (AFN) - De Spaanse premier Mariano Rajoy ziet niet in waarom verdere hulp aan zijn land, in de vorm van steunaankopen van staatspapier door de Europese Centrale Bank (ECB), gepaard zou moeten gaan met nieuwe voorwaarden. Dat stelt hij in een interview dat enkele Europese kranten zondag publiceerden.

Met name Duitsland dringt aan op meer hervormingen in landen die binnenkort mogelijk met steunaankopen door de ECB aan lagere rentes op hun staatsleningen worden geholpen. Spanje is een voor de hand liggende kandidaat, maar de regering zit niet te wachten op extra voorwaarden die het nog moeilijker maken voor het land om uit de neerwaartse economische spiraal te komen.

Spanje heeft al ingestemd met een hulpprogramma ter waarde van 100 miljard euro voor zijn aangeslagen bankensector. Rajoy zei dat meer hulp welkom is, maar niet tegen elke prijs. ,,Als ik geloof dat het goed is voor heel Europa, voor de euro en voor Spanje, dan doe ik het. Zo niet, dan niet'', zei hij.

Rajoy zei dat Spanje zich zal houden aan de al gemaakte afspraken. ,,Dat doet het al, en het is niet makkelijk'', aldus de Spaanse premier. ,,Wij zijn bezig met hervormingen.'' Hij benadrukte dat de hoge rentestand waar Spanje mee wordt geconfronteerd, eerder het gevolg is van de onrust over de euro dan van daadwerkelijke problemen met de Spaanse economie.

Gerelateerde artikelen