ANP15 feb '12 11:14

Economie eurozone krimpt 0,3 procent

LUXEMBURG (AFN) - De economie van de eurozone is in het vierde kwartaal van 2011 met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Europees statistiekbureau Eurostatwoensdag bekend.

De eurozone vertoonde in het derde kwartaal nog een kleine economische groei van 0,1 procent. De krimp in het vierde kwartaal voldeed aan de verwachtingen van economen.

De sterkste achteruitgang werd gemeten in Portugal, waar de economie vorig kwartaal 1,3 procent kleiner werd. In Estland werd een krimp van 0,8 procent gemeten, de Italiaanse en Nederlandse economieën gingen met 0,7 procent achteruit.

Frankrijk en Slowakije

Binnen de eurozone was er alleen in Frankrijk en Slowakije sprake van groei. De Franse economie ging vorig kwartaal 0,2 procent vooruit, in Slowakije werd een groei van 0,9 procent gemeten.

In de gehele Europese Unie was in het vierde kwartaal ook sprake van een krimp met 0,3 procent. Onder de niet-eurolanden waarvan de cijfers al beschikbaar waren, was het beeld het somberst in Litouwen. Daar kromp de economie met 0,9 procent. In Letland werd een groei van 0,8 procent genoteerd. Ook de Bulgaarse en Hongaarse economieën vertoonden een kleine groei.

In heel 2011 groeide de economie van de eurozone met 1,5 procent. De 27 lidstaten van de EU boekten gemiddeld een groei van 1,6 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen