ANP5 apr '12 11:56

Beurzen zakken weer in het rood

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen moesten donderdagochtend de openingswinsten weer inleveren. Bij de aanvang van de handel werd nog voorzichtig op koopjes gejaagd na de forse koersafstraffing van een dag eerder. De bezorgdheid over Spanje blijft de markten echter parten spelen en beleggers lijken met het lange Paasweekend voor de deur eieren voor hun geld te kiezen.

,,Spanje gooit weer roet in het eten en de stemming blijft voorzichtig in aanloop naar het lange weekend. Het is teleurstellend dat de beurzen na de forse koersdaling geen herstel laten zien. De AEX is alle jaarwinst kwijt, terwijl de Duitse DAX nog altijd op een plus van 15 procent staat. De Amsterdamse beurs doet het zelfs slechter dan de beurs in Italië'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent lager op 312,06 punten. De MidKap-index verloor 0,4 procent tot 523,55 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,7 procent.

Madrid

In Madrid zakte de beurs 1,1 procent door de aanhoudende zorgen over de financiële situatie in Spanje. Op de obligatiemarkt liep de rente op 10-jarige Spaanse obligaties verder op tot 5,79 procent in de nasleep van de teleurstellende veiling op woensdag.

Beleggers wachten nog op het rentebesluit van de Bank of England en de wekelijkse uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten. De markten kijken echter vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag wordt vrijgegeven. De Amerikaanse en Europese aandelenmarkten zijn dan echter gesloten. Beleggers kunnen dus pas na Pasen reageren op het banencijfer.

Air France-KLM

In de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM de grootste daler met een verlies van 3 procent. Bank en verzekeraar ING volgde met een min van 2,1 procent. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore was de grootste stijger met een winst van 1,5 procent.

Supermarktconcern Ahold verloor 0,8 procent. Volgens marktonderzoeker GfK hebben supermarkten in Nederland in maart samen 0,7 procent meer omzet behaald. Consumenten gaven gemiddeld wel een fractie minder uit. De omzet per kassabon daalde van 21,72 euro naar 21,57 euro.

Heijmans

In de MidKap voerde bouwbedrijf Heijmans de dalers aan met een min van 2,85 procent. Uitzender USG People was de sterkste stijger met een plus van 1,1 procent.

Internetdienstverlener Docdata verloor ruim 8 procent na een adviesverlaging door SNS Securities. Volgens SNS krijgt Docdata meer te kampen met tegenwind. Klanten als Zalando en V&D gaan bepaalde diensten die het bedrijf nu nog verleent zelf ter hand nemen.

De euro was 1,3094 dollar waard, tegen 1,3130 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 101,86 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 122,87 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen