ANP1 nov '12 22:53

Feyenoord laat op gang tegen XerxesDZB

ROTTERDAM (ANP) - Op een avond vol Rotterdamse nostalgie heeft Feyenoord in het KNVB-bekertoernooi zonder veel franje de vierde ronde bereikt. De ploeg van trainer Ronald Koeman versloeg stadgenoot XerxesDZB op het Kasteel van Sparta met 0-4.

De hoofdklasser, die van oudsher een sterke binding heeft met Feyenoord door de vele prominente voetballers die ooit naar De Kuip verhuisden, hield een uur lang stand. Na een eigen treffer was de moedige weerstand van de amateurs gebroken.

Het gelegenheidsteam van Feyenoord, met zeven wijzigingen ten opzichte van de klassieker zondag tegen Ajax (2-2), begon slap en ongeconcentreerd aan de 'historische' bekerderby. Binnen 5 minuten kreeg het fanatieke XerxesDZB twee grote schietkansen. Doelman Kostas Lamprou bleek met twee prima reddingen wel meteen bij de les in de ploeg van Koeman.

Kwetsbaar

Na de valse start ontwikkelde Feyenoord een aardig overwicht. Toch bleef de roodwitte brigade kwetsbaar, ook in mentaal opzicht. Zo liet Ruben Schaken zich onder ogen van arbiter Jochem Kamphuis even gaan tegen een lastige opponent. De natrappende beweging van de aanvaller van Feyenoord bleef onbestraft. Aanvoerder Stefan de Vrij wekte verbazing met een kopbal die bijna in eigen doel verdween.

Graziano Pellè was de gevaarlijkste aanvaller bij Feyenoord. De Italiaan, tegen Ajax met zijn fameuze gelijkmaker (2-2) nog de held van het legioen, had echter weinig geluk met zijn kopballen en doelgerichte schoten.

In de tweede helft bleek doelman Jesper Hogedoorn, die ooit voor Feyenoord tegen sc Heerenveen als invaller in de eredivisie fungeerde, nog een kwartier een te groot obstakel. ,,Bloed, zweet en tranen'', brulden de verontruste fans van Rotterdam-Zuid. Feyenoord, met Lex Immers voor de matige Harmeet Singh en Terence Kongolo voor de aangeslagen De Vrij, had uiteindelijk een eigen doelpunt van Anthony Bentem nodig om de ban te breken. Daar ging wel een mooie aanval aan vooraf, met Tonny Vilhena en John Goossens in een hoofdrol (0-1). Kongolo, met een fraaie kopbal, John Goossens, met een knappe individuele actie, en Lex Immers, uit een strafschop, tilden de stand daarna naar normale proporties: 0-4.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen