ANP11 mei '12 14:59

`Wall Street opent lager'

NEW YORK (AFN) - De beurzen in New York openen vrijdag naar verwachting met verlies. De stemming wordt gedrukt door een onverwacht handelsverlies van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase en zwakkeindustriecijfers uit China.

Op macro-economisch vlak bleek voorbeurs dat de producentenprijzen in de Verenigde Staten in april met 0,2 procent zijn gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Economen gingen er in doorsnee vanuit dat de producentenprijzen vorige maand, net als in maart, gelijk zouden blijven.

In het eerste halfuur van de handel wordt nog het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan bekendgemaakt.

Opvallend

Het aandeel JPMorgan Chase noteert 7 procent lager in de voorbeurshandel. De grootste bank van de Verenigde Staten heeft een handelsverlies geleden van 2 miljard dollar (ruim 1,5 miljard euro). Dat kwam onder meer door een mislukte strategie voor risicovolle investeringen.

Het verlies is opvallend aangezien JPMorgan juist bekend staat als een goede manager van risico's. Topman Jamie Dimon bood zijn excuses aan voor de ,,zware en domme fouten'' die zijn gemaakt.

De openingsindicatoren wijzen op verliezen tussen 0,6 en 0,8 procent voor de Amerikaanse beurzen. Donderdag maakten de Amerikaanse effectenbeurzen een einde aan een reeks van zes verliesdagen op rij. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 12.855,04 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen