ANP20 dec '12 15:47Aangepast op 20 dec '12 16:05

Witteveen + Bos gaat schaliegasonderzoek doen

DEN HAAG (AFN) - Advies- en ingenieursbureau Witteveen + Bos gaat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken het onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de mogelijke risico's en gevolgen van schaliegaswinning. Het bedrijf heeft de Europese aanbesteding gewonnen en krijgt de opdracht gegund. Een woordvoerster van het ministerie heeft dat donderdag desgevraagd gezegd. Over de prijs doen het ministerie en het bedrijf geen mededelingen.

Andere inschrijvers kunnen nog bezwaar maken, maar dat wordt niet verwacht.

Vertegenwoordiger Willem Jan Atsma van de tegenstanders van boringen naar schaliegas reageerde donderdag verheugd dat een Nederlandse partij de aanbesteding heeft gewonnen. De voorzitter van Schaliegasvrij Nederland was vooraf sceptisch maar gelooft dat Witteveen + Bos geen vooringenomen partij is.

Onafhankelijke deskundige

Hij is nog wel kritisch over de onafhankelijke deskundige die het ministerie heeft uitgekozen als begeleider van het onderzoek: emeritus hoogleraar geologie Salomon Kroonenberg. Hij staat bekend als klimaatscepticus en is niet onafhankelijk, zegt Atsma. Bovendien is hij niet deskundig, meent Atsma. ,,Hij heeft niet gepubliceerd over schaliegas en heeft er geen verstand van.''

Het ministerie reageert niet op zijn kritiek en gaat ook niet in op zijn voordracht van een andere deskundige, hoogleraar geohydrologie Theo Olsthoorn van de TU in Delft. Atsma wil het onderwerp op de agenda van de klankbordgroep zetten, kondigde hij donderdag aan.

Cuadrilla

Het Britse bedrijf Cuadrilla heeft een vergunning voor proefboringen naar schaliegas in Brabant en in de Noordoostpolder maar mag niet beginnen tot de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn. Het onderzoek moet voor de zomer klaar zijn.

Schaliegas is aardgas dat met een omstreden methode te winnen is uit keiharde leisteenlagen in de diepe ondergrond. Er bestaan zorgen over vooral drinkwatervervuiling maar ook over trillingen, bodemdaling en gaslekken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen