ANP2 dec '12 08:18

Nederland en Australië in evenwicht

Archieffoto. ANP
Archieffoto. ANP

MELBOURNE (ANP) - De Nederlandse hockeyers hebben zondag de eerste echte test bij de Champions Trophy goed doorstaan. Oranje hield zondag in Melbourne titelverdediger Australië in bedwang: 0-0. Met 4 punten uit twee duels geven beide landen in groep B voorlopig de toon aan. Mogelijk staan de twee titelkandidaten volgende week zondag in de finale opnieuw tegenover elkaar.

Bondscoach Paul van Ass had tijdens Londen 2012 al graag tegen Australië gespeeld. De 'afspraak' voor de finale ging echter niet door. De latere kampioen Duitsland versloeg het favoriete Australië in de halve finales verrassend met 4-2. Daardoor bleef een krachtmeting van Nederland met de toenmalige nummer 1 van de wereld in de Engelse hoofdstad uit.

Australië was zaterdag in Melbourne in de eerste groepswedstrijd met 4-2 te sterk voor België, de nieuwe ploeg van coach Marc Lammers. In dat duel brak Chris Ciriello zijn neus. De speler van Bloemendaal was tegen Nederland niettemin van de partij.

Drie strafcorners

Ciriello mocht in de eerste helft drie strafcorners nemen. Doelman Jaap Stockmann, eveneens van Bloemendaal, liet zich niet verrassen. De 28-jarige keeper was sowieso de beste man bij Oranje voor de rust. Dankzij zijn solide optreden bleef Nederland, dat zaterdag Pakistan met 3-1 versloeg, een achterstand bespaard.

De ploeg van Van Ass stond tegen de fysiek sterke thuisploeg behoorlijk onder druk. Slechts sporadisch kon Oranje de Australische cirkel bereiken, vooral dankzij enkele sterke acties van Rogier Hofman. Uitgespeelde kansen kon Nederland echter niet afdwingen tegen de nummer 3 van Londen 2012. Door tijdstraffen van de nieuwe aanvoerder Klaas Vermeulen (twee keer) en Hofman maakte Oranje het zichzelf ook niet gemakkelijk in de eerste helft.

Ook na de rust bleef Australië de betere ploeg. Stockmann bleef echter in een serie van drie strafcorners opnieuw goed overeind. In de 43e minuut kreeg Oranje de eerste serieuze kans, die door Sander de Wijn werd gemist. Daarna leverden de eerste strafcorner (variant) en een hoogstandje bij Hertzberger evenmin een treffer op. Daarna sloeg de vermoeidheid toe bij beide ploegen. In de laatste minuut voorkwam de uitblinkende Stockmann met een knappe redding een nederlaag voor Oranje.

Gerelateerde artikelen