ANP14 feb '12 09:18Aangepast op 14 feb '12 09:55

AEX begint met verlies

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs dinsdag met verlies begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden lager. Een verlaging van de kredietstatus van zes eurolanden zette de stemming onder druk.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,1 procent lager op 322,27 punten. De MidKap-index daalde ook 0,1 procent tot 527,50 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren 0,1 en 0,3 procent. Frankfurt bleef ongewijzigd.

Kredietbeoordelaar Moody's heeft Italië, Spanje, Portugal, Slowakije, Slovenië en Malta een lagere waardering gegeven. Het bureau wijst op de gevoeligheid van deze landen voor de ,,groeiende financiële en macro-economische risico's die voortvloeien uit de eurocrisis''.

AAA-rating

Het bureau bestempelde bovendien de vooruitzichten voor Frankrijk, Groot-Brittannië en Oostenrijk als negatief. Deze landen dreigen daardoor de AAA-rating te verliezen, de hoogste waardering voor kredietwaardigheid. Een maand geleden nam kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) Frankrijk al deze status af.

Daarnaast verlaagden de kredietbeoordelaars S&P en Fitch de waardering van een groot aantal Spaanse banken, waaronder Banco Santander. Het aandeel van de Spaanse bank daalde in Madrid met 0,5 procent.

TomTom

In de AEX voerde navigatiebedrijf TomTom de stijgers aan met een winst van 1,5 procent. Vastgoedbedrijf Corio was de grootste daler met een min van 0,7 procent.

In de MidKap steeg Pharming ruim 19 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een distributieovereenkomst gesloten met het in Singapore gevestigde Transmedic. Het bedrijf gaat het geneesmiddel Ruconest vercommercialiseren in delen van Zuidoost-Azië. Diervoederbedrijf Nutreco zakte 2,3 procent na een adviesverlaging door ING.

ThyssenKrupp

In Frankfurt zakte ThyssenKrupp 2,5 procent. Het Duitse staalconcern heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2011/2012 onverwacht verlies geleden. Dat kwam door een lagere vraag naar staal vanwege de crisis, opstartkosten voor de Braziliaanse activiteiten en een afboeking op de scheepsbouwtak.

MAN klom in Frankfurt ruim 2 procent. De Duitse vrachtwagen- en busfabrikant maakte sterke resultaten over 2011 bekend. Wel maakt het bedrijf zich op voor een economisch zwak 2012. MAN verwacht een lichte omzetdaling en een lagere operationele winst.

De euro was 1,3156 dollar waard, tegen 1,3210 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 100,97 dollar per vat en Brentolie zakte 0,6 procent tot 117,24 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen