ANP12 mrt '12 17:52

Beurzen doen het rustig aan

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen maakten maandag pas op de plaats. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer Amerikaanse macro-economische cijfers die later deze week bekend worden gemaakt.

De AEX-index sloot vrijwel vlak op 326,10 punten. De MidKap-index kreeg er 0,2 procent bij en sloot op 539,17 punten. De beurzen in Parijs en Londen sloten 0,1 procent hoger. Frankfurt kreeg er 0,3 procent bij.

Volgens beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers was het een rustige beursdag met weinig nieuws en lage omzetten. ,,We hobbelen wat door. De tijd van de wilde koerssprongen op de beurzen is voorbij en dat is goed voor het vertrouwen'' aldus Plomp.

Chinees handelstekort

De stemming op de beurzen werd bij aanvang van de handel enigszins gedrukt door een groter dan verwacht Chinees handelstekort. Dit wakkerde de vrees aan voor een sneller dan verwachte afkoeling van de Chinese economie. De centrale bank van China liet echter doorschemeren dat er nog genoeg ruimte is om de kapitaaleisen voor de banken verder te versoepelen.

Volkswagen, Europa's grootste autoproducent, heeft vorig jaar alle records gebroken, qua autoverkopen, omzet en winst. Ook voor dit jaar voorziet het concern een verdere groei. Het aandeel daalde desondanks in Frankfurt 2,1 procent.

Grootste dalers

Bodemonderzoeker Fugro hoorde bij de grootste dalers in de AEX met een verlies van 1,3 procent. Ook ING verloor 1,3 procent. Sterkste stijger was navigatiebedrijf TomTom met een winst van 4,1 procent.

In de MidKap was Nutreco de grootste stijger met een winst van 1,5 procent. Het diervoederbedrijf heeft het belang in de Braziliaanse joint venture Nutreco Fri-Ribe uitgebreid van 51 procent tot 97 procent.

Delta Lloyd

Verzekeraar Delta Lloyd was de grootste daler met een min van 1,4 procent na een adviesverlaging door Credit Suisse. Technisch dienstverlener Imtech zakte 0,2 procent na de aankondiging van de overname van de Turkse branchegenoot AE Arma-Elektropanç.

In Londen noteerde Glencore 0,7 procent hoger. De Zwitserse grondstoffenhandelaar heeft volgens de krant Sunday Telegraph een bod van 3,5 miljard pond (4,2 miljard euro) uitgebracht op de Canadese graanhandelaar Viterra.

De euro was 1,3150 dollar waard, tegen 1,3110 aan het einde van de handel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 106,38 dollar per vat en Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 125,29 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen