ANP15 okt '12 21:01

Jong Oranje laat zich niet verrassen

ROTTERDAM (ANP) - Jong Oranje heeft zich soepel geplaatst voor het EK volgend jaar juni in Israël. De ploeg van bondscoach Cor Pot versloeg in Rotterdam Jong Slowakije net als vorige week in de uitwedstrijd met 2-0. Georginio Wijnaldum en Luuk de Jong maakten na de rust de doelpunten.

Jong Oranje begon slordig aan de return in de play-offs. Rechts achterin leed Kelvin Leerdam veel onnodig balverlies en in het centrum van de verdediging gaven Jeffrey Bruma en Bram Nuytinck veel ruimte weg. De eerste mogelijkheden waren niet toevallig voor de aanvallender dan vorige week spelende Slowaken. Doelman Jeroen Zoet reageerde attent op schoten van Filip Orsuta en Martin Holubek.

Offensief kwam Jong Oranje maar moeizaam los. Weliswaar probeerden Georginio Wijnaldum en Jerson Cabral met individuele acties de defensie van Slowakije te ontregelen, maar succesvol waren die pogingen niet. Ook vanaf het middenveld was er onvoldoende aanvoer naar spits Luuk de Jong. Toch kreeg Nederland in de eerste helft een aantal kansen om de score te openen. Wijnaldum en De Jong zochten het doel te hoog en de afstandschoten van Adam Maher misten eveneens de juiste precisie.

Aanpassing

Na de rust paste bondscoach Cor Pot zijn strijdplan aan. Yanic Wildschut verving Ricky van Haaren, Georginio Wijnaldum posteerde hij pal achter spits Luuk de Jong en Adam Maher acteerde net vóór de verdediging.

Die aanpassing had al snel succes. Na dik 10 minuten brak Cabral op aangeven van Wijnaldum op rechts uit. De voorzet van de speler van FC Twente bereikte De Jong, die met het hoofd de bal terug legde op de doorgelopen Wijnaldum, die van dichtbij de bevrijdende 1-0 kon binnen koppen.

Nog geen 10 minuten later was het niet al te boeiende duel definitief beslist. Wildschut werd vast gehouden binnen het strafschopgebied, waarna De Jong vanaf de penaltystip onberispelijk raak schoot. Jong Oranje bereikte daarmee voor het eerst sinds 2007, toen het in eigen land Europees kampioen werd, weer de eindronde van het EK.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen