ANP10 mei '12 09:58Aangepast op 10 mei '12 10:23

Inflatie iets afgenomen

DEN HAAG (AFN) - De inflatie is in de maand april iets gedaald tot 2,4 procent, na stabiel te zijn gebleven op 2,5 procent in de voorgaande 3 maanden. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

Vooral de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen en tabak had een verlagend effect op de inflatie. Beide waren duurder dan in april vorig jaar, maar de prijsstijging in maart was op jaarbasis nog groter. De accijnzen op tabak zijn vorige maand verhoogd, maar er was nog voorraad beschikbaar tegen de oude prijzen. ,,De consument zal de prijsstijging pas de komende maanden gaan merken'', aldus het CBS.

Vakanties hadden in april een verhogend effect op het prijspeil. De prijzen voor pakketreizen naar het buitenland en accommodaties in Nederland lagen vorige maand ,,een stuk hoger'' dan in april vorig jaar.

Ondanks de lichte afname van de inflatie in ons land, ligt het nog altijd hoger dan in de eurozone. Volgens de definitie van de EU bedroeg de inflatie in Nederland 2,8 procent. In de eurozone kwam dit percentage in april uit op 2,6 procent, een afname van 0,1 procentpunt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen