ANP1 apr '12 14:46Aangepast op 1 apr '12 16:01

Foxconn belooft salarissen te verhogen

EPA
EPA

BOAO (AFN) - Het Taiwanese bedrijf Foxconn, dat onder meer de iPhones en iPads voor Apple produceert, heeft beloofd om de salarissen van werknemers te verhogen om het terugbrengen van de werkuren te compenseren. Topman Terry Gou liet weten daarnaast ook nieuwe fabrieken te gaan bouwen, in China en in Brazilie, om de werkdruk te verlichten.

Eerder werd bekend dat de lange werkuren die werknemers bij Foxconn maken, niet overeenkomen met de regels van Apple. Het bedrijf kwam al eerder onder vuur te liggen omdat de werkomstandigheden slecht waren. De afgelopen jaren zouden meerdere werkemers zelfmoord hebben gepleegd. Foxconn meldde afgelopen week de werkomstandigheden BOte zullen verbeteren en de werkuren te verminderen. Daarna bleek dat een deel van de werknemers daar niet tevreden over was, omdat ze op die manier te weinig zouden verdienen.

De overeenkomst die Foxconn met Apple heeft gesloten over de werkomstandigheden kan bepalend zijn voor andere westerse bedrijven in China. Foxconn, die inmiddels 50 procent van 's werelds consumentenelectronica levert, assembleert ook apparaten voor onder meer Nokia. Alleen al voor Apple zijn bij Foxconn 1,2 miljoen werknemers in touw.

Foxconn en Apple maakten afgelopen afspraken over onder meer de veiligheid van werknemers en verbeterde woonomstandigheden. Behalve het terugbrengen van uren en het verhogen van salarissen beloofde Foxconn ook meer mensen aan te nemen. Daarmee zou bijvoorbeeld overwerk worden teruggedrongen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen