ANP16 mrt '12 17:05

Diederik Samsom nieuwe partijleider PvdA

AMSTERDAM (ANP) - De leden van de PvdA hebben Diederik Samsom gekozen als hun nieuwe partijleider. Al in de eerste stemronde haalde hij met 54 procent van de stemmen de meerderheid.

Partijvoorzitter Hans Spekman heeft dat vrijdag in Amsterdam bekendgemaakt. Naast Samsom waren zijn fractiegenoten Ronald Plasterk, Martijn van Dam, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi kandidaat.

Samsom is de opvolger van Job Cohen, die enkele weken terug aftrad na aanhoudende kritiek op zijn optreden. De Kamerfractie van de PvdA heeft al aangekondigd dat de door de leden aangewezen leider komende dinsdag ook als fractievoorzitter zal worden benoemd.

Record

Samsom liet zijn grootste concurrent Plasterk (31,6 procent) ruim achter zich. Albayrak haalde 8,2 procent van de stemmen, Van Dam 3,9 en Jacobi 2,3. Van de leden bracht 68,6 procent zijn stem uit bij de ledenraadpleging, wat een record voor de PvdA betekende.

Zaterdag moet het leiderschap van Samsom officieel bekrachtigd worden tijdens een partijcongres in Rotterdam. Daar wordt ook officieel afscheid genomen van Cohen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen