ANP15 feb '12 19:37

Wall Street geeft winst prijs

NEW YORK (AFN) - De openingswinsten op Wall Street waren woensdag halverwege de handelssessie prijsgegeven. Beleggers werden nerveus door een mogelijk uitstel van het verstrekken van noodsteun aan Griekenland. Een mix van mee- en tegenvallend macronieuws kwam het sentiment evenmin ten goede.

De Dow-Jonesindex verloor 0,6 procent tot 12.798,20 punten en de S&P 500-index daalde 0,2 procent tot 1348,07 punten. De Nasdaq koerste 0,1 procent hoger op 2934,99 punten.

Gedurende de middaghandel in Europa kwamen berichten naar buiten dat de Europese ministers van Financiën de mogelijkheden onderzoeken om het tweede steunpakket aan Griekenland in zijn geheel of deels uit te stellen tot na de Griekse verkiezingen in april.

Niet overtuigd

De ministers zijn er niet van overtuigd dat de Griekse politici de bezuinigingsmaatregelen ook na de verkiezingen zullen uitvoeren. Zij zouden Griekenland daarom momenteel alleen van precies genoeg geld willen voorzien om een bankroet van het land te voorkomen.

De berichten bliezen zorgen over de schuldencrisis en de mogelijke uitzaaiing naar andere zwakke eurolanden nieuw leven in.

Afbreuk

De handelsdag begon positief, mede dankzij de sterkste toename van de industriële bedrijvigheid in de staat New York in anderhalf jaar. Later deed een onverwacht vlakke ontwikkeling van de Amerikaanse industriële productie in januari daar weer afbreuk aan. Industriegerelateerde bedrijven als Alcoa (min 0,9 procent) en Caterpillar (min 1 procent) behoorden tot de sterkste dalers in de Dow.

Apple (plus 0,4 procent) hield de S&P 500 een tijd in de plus, maar leverde die winst later grotendeels in. Apple is verwikkeld in een juridische strijd met het Chinese Proview Technology over de naam iPad. Proviewmaakte woensdag bekend dat de Chinese douane het bedrijf had laten weten zich niet in de strijd te mengen. Volgens de douane maakt de enorme omvang van de markt en de populariteit van de iPad het onmogelijk om een verbod op de tablet in China in te voeren. Proview zou graag een im- en exportverbod zijn op de iPad om zelf succes te kunnen boeken op de thuismarkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen