ANP24 apr '12 17:39

Renteverschil Nederland-Duitsland loopt terug

AMSTERDAM (AFN) - De rust rond Nederland op de financiële markten is dinsdag weer enigszins teruggekeerd. Een veiling van obligaties liep gesmeerd en het renteverschil met Duitse staatsleningen kroop weer naar het niveau van voor het weekeinde.

De zogeheten 'spread' tussen 10-jarige Nederlandse en Duitse leningen bedroeg rond 17.00 uur 64 basispunten (0,64 procentpunt). Maandag groeide het gat nog tot circa 80 punten. Nu is het renteverschil bijna terug op het niveau van vrijdag, de dag voordat PVV-leider Geert Wilders zijn steun aan het kabinet opzegde. Het verschil is wel nog altijd ruim twee keer groter dan aan het begin van het jaar.

Nederland slaagde er dinsdag bij een internationaal zeer nauwgezet gevolgde veiling van staatsleningen in 2 miljard euro op te halen en voldeed daarmee aan de eigen doelstellingen. Een 2-jarige lening bracht 1 miljard euro op, tegen een gemiddeld rendement van 0,5 procent. Met een 25-jarige lening werd 995 miljoen euro opgehaald. De rente op deze obligatie kwam uit op 2,8 procent.

Positieve veiling

Deskundigen noemden de veiling positief. ,,Ik ben behoorlijk tevreden'', zei marktstrateeg Lyn Graham-Taylor van Rabobank. ,,De rente is wat gestegen, omdat de markt wel vindt dat Nederland een probleem heeft met het oog op de verkiezingen. Maar men vindt de basis van Nederland sterk.''

De uitgifte van Nederlandse staatsleningen werd door de val van het kabinet gezien als een belangrijke krachtproef op de markten. Het groeiende wantrouwen over de financiële positie kan ertoe leiden dat Nederland hogere rentes moet betalen op staatsleningen.

Kabbelende trend

,,Die stijging gaat echter nooit in een rechte lijn'', nuanceerde obligatiespecialist Ben Emons van vermogensbeheerder Pimco. ,,Daarvoor moeten de ontwikkelingen dramatischer zijn, bijvoorbeeld een onverwachte directe afwaardering door een van de grote kredietbeoordelaars. Zolang dramatische gebeurtenissen uitblijven, voorzie ik een kabbelende trend.''

Spanje en Italië brachten dinsdag kortlopende leningen op de markt. Zij trokken voldoende belangstelling, maar moesten een aanzienlijk hogere rente bieden dan bij vorige vergelijkbare veilingen.

Gerelateerde artikelen