ANP8 aug '12 17:04

Beurzen verliezen terrein

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen moesten woensdag wat terrein prijsgeven. Beleggers namen gas terug nadat de hoofdgraadmeters een dag eerder tot de hoogste niveaus in meer dan 4 maanden tijd waren gestegen. In Amsterdam werd de stemming gedrukt door tegenvallende kwartaalcijfers van ING.

De AEX-index in Amsterdam noteerde ruim een half uur voor het slot 0,9 procent lager op 331,24 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 504,30 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tussen 0,3 en 0,5 procent. Op Wall Street stonden de Amerikaanse beurzen tot 0,3 procent lager.

In de AEX zakte ING 1,4 procent. De bank en verzekeraar boekte in het tweede kwartaal bijna een kwart minder winst dan een jaar eerder. De winst viel ook lager uit dan verwacht. De gevolgen van de economische crisis in Europa laten zich volgens het concern steeds meer voelen. ING bouwde zijn posities in Spanje af en moest grotere voorzieningen treffen voor slechte leningen.

Corio

Corio was de sterkste daler in de AEX met een min van 6,8 procent. Het vastgoedfonds bracht teleurstellende halfjaarcijfers naar buiten en verlaagde zijn verwachting voor heel 2012. Ook verlaagde UBS het beleggingsadvies voor het aandeel.

In de MidKap ging CSM aan kop met een plus van 3,8 procent. Beleggers waren tevreden over de kwartaalcijfers, die de producent van bakkerijbenodigdheden en melkzuur bekendmaakte. Vastgoedinvesteerder Wereldhave stond onderaan met een min van 2,4 procent.

Lager

Kendrion verloor ruim 10 procent. De producent van elektromagnetische componenten waarschuwde dat de winst dit jaar aanzienlijk lager zal uitvallen dan eerder werd verwacht.

In Londen won Rio Tinto 2,3 procent. De mijnbouwgigant zag de winst in de eerste helft van 2012 met meer dan een derde dalen als gevolg van lagere prijzen van ijzererts. De onderliggende winst viel echter hoger uit dan analisten hadden verwacht.

Sancties

Standard Chartered klom op de Londense beurs ruim 9 procent en herstelde daarmee deels van het forse koersverlies van een dag eerder. De Britse bank, die zijn licentie in New York dreigt kwijt te raken wegens vermeende schendingen van sancties tegen Iran, zakte dinsdag ruim 17 procent.

De euro was 1,2360 dollar waard, tegen 1,2420 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 94,15 dollar per vat en Brentolie klom 0,7 procent tot 112,79 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen