ANP28 mrt '12 19:32Aangepast op 28 mrt '12 21:35

Grondstoffensector zet Wall Street lager

NEW YORK (ANP) - Wall Street koerste woensdag lager door stevige koersverliezen bij grondstofgerelateerde bedrijven. De mineurstemming werd ingegeven door een tegenvallend aantal orders voor duurzame goederen en een flinke daling van de olieprijzen.

Ruim een half uur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,7 procent lager op 13.106,02 punten. De S&P 500 daalde 0,7 procent tot 1402,45 punten en de Nasdaq verloor 0,6 procent tot 3101,25 punten.

Nog voor de openingsbel werd bekendgemaakt dat de orders voor duurzame goederen, zoals wasmachines, in februari met 2,2 procent stegen ten opzichte van januari. Economen rekenden in doorsnee op een stijging van 3 procent na een krimp van 3,6 procent in januari.

Indicatie

,,Het lager dan verwachte aantal orders temperde het enthousiasme onder beleggers. Het rapport geldt doorgaans als een indicatie van economische groei'', aldus een fondsbeheerder in New York.

Ondanks de verliezen voor de graadmeters op Wall Street vond de fondsbeheerder dat de markt goed op peil blijft. ,,Het is niet verrassend dat beleggers het wat rustiger aan doen na de winsten die we vanaf het begin van dit jaar hebben gezien.'' De breed samengestelde S&P 500 is dit jaar al meer dan 12 procent gestegen.

Voorraden

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 1,8 procent tot 105,41 dollar. De daling werd grotendeels veroorzaakt door berichten dat diverse overheden, waaronder de Amerikaanse, zouden overwegen om hun strategische voorraden aan te spreken in een poging de hoge prijzen aan de pomp omlaag te krijgen. Die hoge prijzen worden gezien als een van de voornaamste redenen dat consumenten de hand op de knip houden en daarmee een economisch herstel in de weg staan.

In de grondstoffensector kreeg Caterpillar (min 3,5 procent) de meest forse tik. Het concern bouwt onder meer vrachtwagens en andere apparatuur voor de mijnbouw. Aluminiumproducent Alcoa leverde 2,4 procent in en de oliegiganten ExxonMobil en Chevron moesten 1,1 procent terug.

Financiële instellingen waren juist de sterkste stijgers, maar de winsten waren bescheiden. Creditcardmaatschappij American Express spande de kroon met een plus van 1,1 procent, gevolgd door Wells Fargo (plus 0,6 procent), Bank of America (plus 0,5 procent), Citigroup (plus 0,3 procent) en JPMorgan Chase (plus 0,2 procent). Goldman Sachs viel uit de toon met een verlies van 0,8 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen