ANP28 mrt '12 12:44

'Meer misdaad bij hardere aanpak jongeren'

DEN HAAG (ANP) - Het wetsvoorstel voor strafrecht van jongeren en jongvolwassenen moet niet worden ingevoerd. Dat zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) woensdag.

,,Dit voorstel van staatssecretaris Fred Teeven legt de nadruk op beveiliging van de samenleving en op vergelding voor 12- tot 18-jarigen'', concludeert de RSJ. ,,Nederland wordt daar niet veiliger van.'' Uit onderzoek komt volgens de instantie juist naar voren dat een zwaardere aanpak van jongeren die meer onderdrukt, eerder leidt tot méér in plaats van minder herhaling van crimineel gedrag.

De voorgestelde wet bevat verder geen apart strafrecht voor alle jongvolwassenen van 18 tot 24 jaar, terwijl wetenschappelijk onderzoek volgens de raad daarvoor wel aanleiding geeft. Studies laten zien dat de psychische ontwikkeling van jongeren doorgaat totdat ze ongeveer 24 jaar zijn. ,,Daarom is een aparte strafrechtelijke aanpak nodig om criminaliteit en herhaling daarvan onder deze groep, effectief te verminderen'', vindt de RSJ.

De instantie pleit daarom voor een apart strafrecht voor jongvolwassenen en voor meer nadruk op opvoeden en behandelen van minderjarigen. ,,Dit betekent een snellere en consequentere aanpak, waardoor herhaling wordt teruggedrongen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen