ANP27 dec '12 08:02

Zalm: hypotheekrente gaat niet omlaag

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Aspirant-huizenkopers hoeven er voorlopig niet op te rekenen dat de hypotheekrente omlaag gaat. Dat laat de topman van ABN Amro, Gerrit Zalm, weten in een donderdag gepubliceerd interview met De Telegraaf.

„Er zijn periodes geweest waarin het rendement op hypotheken negatief was. Nu is dat positief en dat is prima'', stelt Zalm over het geld dat banken nu verdienen ophypotheekleningen. ,,Ook omdat de afschrijvingen op hypotheken toenemen. Dan vind ik de huidige marges niet onredelijk.”

Zalm is wel te spreken over het voornemen om starters met goede financiële perspectieven de mogelijkheid te geven een ruimere hypotheek te nemen dan de regels nu toelaten. ,,Dat zou meer ruimte betekenen dan bij de huidige zeer stringente voorwaarden. Wij willen dat ook. En ons inziens is dat best verantwoord. Een beetje meer oordeel laten aan de bank of dat verantwoord is, zou helpen.”

Geen kunstmatige beperkingen

Banken zijn de afgelopen jaren strenger geworden bij de kredietverlening, beaamt Zalm. Dat is een reactie op de problemen die ontstonden in de jaren voor de financiële crisis, waarin kredieten juist te makkelijk werden verstrekt, en op de huidige moeilijke economische omstandigheden. Het komt ook door het overheidsbeleid, stelt Zalm die daarbij wijst op de bankbelasting. ,,Je moet niet raar opkijken dat als je banken het leven moeilijker maakt, dat ook gevolgen heeft voor de kredietverlening. Hetzij qua kosten, hetzij qua omvang. Maar wij zijn gelukkig in staat geweest om de kredietverlening open te houden, we hebben geen kunstmatige beperkingen.”

De voormalig minister van Financiën laat zich in het interview ook uit over de overheidsfinanciën. Volgens Zalm hoeft de regering niet direct extra bezuinigingen door te voeren omdat het overheidstekort ook volgend jaar hoger uitkomt dan verwacht. ,,Er is een goed verhaal om nu niet te streng te doen. Maar er is ook een goed verhaal om te zorgen dat je niet te laat bent met ingrijpen. Er moet iets gebeuren, maar wanneer is aan de politiek.”

Die politiek mag volgens Zalm volgend jaar best wat positiever zijn over banken. ,,Kijk naar het rapport van de monitoringcommissie Code Banken. Daarin staat dat banken op de goede weg zijn, maar dat we het nog niet genoeg vertellen tegen de mensen. Maar daar wordt geen kamerdebat over aangevraagd.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen