ANP9 mei '12 11:55

Beurzen opnieuw omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen woensdag opnieuw omlaag. Beleggers bleven voorzichtig door de aanhoudende onzekerheid over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. De beurzen kregen daarnaast een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken.

,,In Griekenland lijkt het uit te draaien op nieuwe verkiezingen die zullen gaan om de vraag of de Grieken in de eurozone willen blijven. In Amsterdam worden de cijfers van ING goed ontvangen. De bank weet zijn balans geleidelijk aan te verbeteren'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,8 procent lager op 298,12 punten. De MidKap-index daalde 1,6 procent tot 489,44 punten. De beurzen in Parijs en Londen zakten 1 procent. Frankfurt leverde 0,6 procent in.

Reserves

In Madrid zakte de beurs 3,5 procent onder aanvoering van de banken. De Spaanse overheid wil dat banken in het land zo'n 35 miljard euro aan extra kapitaal opzij zetten om reserves op te bouwen tegen de malaise op de vastgoedmarkt. Ook steeg de Spaanse 10-jarige rente weer naar het kritieke niveau van 6 procent.

In Amsterdam bracht ING de kwartaalcijfers naar buiten. De bank en verzekeraar heeft opnieuw last gehad van de aanhoudende onrust op de financiële markten. De winst kwam daardoor aanzienlijk lager uit dan in de eerste 3 maanden van 2011. Beleggers waren desondanks tevreden en stuurden het aandeel 1,7 procent hoger. ING was daarmee de enige stijger in de AEX.

Vastned

In de MidKap stond Vastned onderaan met een min van ruim 4 procent. Het vastgoedbedrijf liet bij de publicatie van de kwartaalcijfers weten de gevolgen te voelen van de economische crisis in Spanje.

In Kopenhagen steeg de Deense bierbrouwer Carlsberg 3,8 procent na publicatie van de cijfers. Luchtvaartmaatschappij easyJet klom in Londen 0,7 procent. Europa's op één na grootste prijsvechter wist in het afgelopen halfjaar het verlies met 27 procent terug te dringen.

De euro was 1,2965 dollar waard, tegen 1,3020 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 96,20 dollar per vat en Brentolie daalde ook 0,8 procent, tot 111,90 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen