ANP16 mrt '12 14:08Aangepast op 16 mrt '12 15:36

Verzet tegen verhoging noodfonds blijft

ANP
ANP

BRUSSEL (AFN) - Het permanente noodfonds voor de eurozone, het ESM, krijgt waarschijnlijk een maximumcapaciteit van minder dan 700 miljard euro. Dat meldde vrijdag een bron bij de Europese Unie in Brussel. De eurolanden zouden daarmee volgens de ingewijde kiezen voor de ,,minst ambitieuze optie''.

,,Sommige landen zijn nog steeds tegen het verhogen van de slagkracht van het noodfonds'', aldus de bron. Onder meer Duitsland verzet zich tegen het verder verhogen van het vangnet, waarvan de leencapaciteit nu nog is vastgesteld op 500 miljard euro. Het ESM zou later dit jaar in werking moeten treden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak zich vrijdag opnieuw uit tegen een verhoging. Maar zij hield wel de deur op een kier, door te suggereren dat er gekeken zal worden naar de mogelijkheden om de capaciteit van het ESM op de een of andere wijze te combineren met die van het EFSF, het tijdelijke noodfonds voor de euro. Al eerder werd besloten om de twee fondsen iets langer naast elkaar te laten functioneren.

De ministers van Financiën van de eurozone bespreken eind deze maand, tijdens een ontmoeting in Kopenhagen, de omvang van het ESM. Onder meer het Internationaal Monetair Fonds en de Verenigde Staten hebben de eurolanden opgeroepen het noodfonds te vergroten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen