ANP23 jan '12 06:18

Ministers Financiën eurolanden bijeen

BRUSSEL (AFN) - Maandagmiddag komen de ministers van Financiën van de 17 eurolanden bij elkaar voor overleg in Brussel. Deze zogenoemde eurogroep zal het hebben over onder meer het begrogingspact, de problemen in Griekenland en de noodfondsen.

Het begrotingspact moet strengere begrotingsdiscipline bij EU-lidstaten afdwingen. Minister Jan Kees de Jager zei donderdag nog dat het beoogde pact, dat uiterlijk in maart definitief moet worden, minder ambitieus is dan gehoopt door het kabinet.

De problemen in Griekenland zijn nog steeds niet opgelost. Onderhandelingen lopen nog tussen Griekenland en de banken over de hoogte van de afschrijvingen die banken moeten accepteren op hun Griekse staatspapier. Geld krijgt het land pas als er een akkoord is. Komt dat er niet, dan lijkt een bankroet van Griekenland onafwendbaar.

Daarnaast zullen de ministers praten over de noodfondsen. Het permanente noodfonds ESM moet al dit jaar actief worden. Er is al door verscheidene leiders geopperd dat de capaciteit van het ESM verhoogd moet worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen