ANP9 aug '12 07:58

Winst Aegon gehalveerd

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Verzekeraar Aegon heeft de nettowinst in het tweede kwartaal zien halveren tot 254 miljoen euro ten opzichte van een jaar geleden. Dat maakte het bedrijf, dat een last van 265 miljoen euro moest nemen voor schikkingen in de zogenoemde woekerpolisaffaire, donderdag bekend.

Het onderliggend resultaat groeide wel, met 10 procent tot 443 miljoen euro. De afboekingen kwamen uit op 42 miljoen euro. Aegon stelt voor een tussentijds dividend van 0,10 euro per aandeel uit te keren. Aegon gaf geen prognose voor de rest van het boekjaar.

Topman Alex Wynaendts sprak van goede resultaten, gezien de moeilijke marktomstandigheden. Hij wees op de historisch lage rente, de onrust op de financiële markten en de wereldwijd stagnerende economische groei. Vooral in de Verenigde Staten is de vraag naar Aegons pensioen- en verzekeringsproducten groot.

Fusie

Wynaendts noemde de resultaten, die beter zijn dan analisten hadden verwacht, een resultaat van hard werk en de juiste strategische keuzes. ,,Wij hebben goed gekeken in welke markten wij actief willen zijn en daarin geïnvesteerd. Wat je nu ziet, is dat juist die markten het erg goed doen'', aldus de topman.

Aegon maakte verder bekend dat het stopt met een joint venture op gebied van levensverzekeringen en pensioenen met het Spaanse Banca Civica. CaixaBank, dat onlangs is gefuseerd met Banca Civica, koopt Aegon voor 190 miljoen euro uit. Dat levert naar verwachting een boekwinst op van 35 miljoen euro.

Eurolanden

Aegon wil ook af van een samenwerkingsverband met het eveneens Spaanse CAM. Een arbitragezaak daarover wordt naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar afgerond.

Aegon ziet de blootstelling aan staatspapier van perifere eurolanden, met name Spanje, door die ingrepen met circa 700 miljoen euro afnemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen