ANP13 jun '12 15:15

Verlies Oranje kost ondernemers miljoenen

ANP
ANP

RIJSWIJK (ANP) - Als het Nederlands elftal woensdagavond wordt uitgeschakeld bij het EK voetbal, lopen supermarkten, cafés en elektronicawinkels omzet mis. Hoeveel precies is lastig te zeggen, blijkt uit een rondgang langs diverse onderzoeksbureaus.

Niet alleen lopen de schattingen over de kosten uiteen, er zijn ook verschillende bedrijfstakken die door het EK juist minder presteren. Mocht Oranje geen kans meer maken op de volgende ronde, dan zijn mensen bijvoorbeeld sneller geneigd een vakantie te boeken en krabbelt de productie in de bouw weer enigszins op.

Supermarkten lijken het grootste slachtoffer. Het economisch bureau van ING schat dat zij per wedstrijd zo’n 10 miljoen euro extra omzet maken. Uitschakeling zou dus tot 40 miljoen euro kunnen kosten. Onderzoeksbureau Gfk komt uit op een lager bedrag: 22 miljoen euro minder omzet. ,,Maar het verwijderen van oranjeversiering en het weggooien van onverkoopbare producten kost nog circa 3 miljoen euro extra”, aldus Joop Holla (Gfk).

Horeca

In de horeca ligt het ingewikkelder. De branche heeft het de laatste jaren zwaar en voor kleine ondernemers die veel hebben geïnvesteerd in grote tv-schermen en oranjeversiering, kan uitschakeling dus grote gevolgen hebben. Volgens ING profiteren cafés als Oranje in de race blijft: ongeveer 2 miljoen euro per wedstrijd. Restaurants verliezen juist relatief gezien wat meer omzet door de vele thuiskijkers.

Het inschatten van de kosten voor de detailhandel is nog moeilijker. Als Nederland de halve finale behaalt, verwacht brancheorganisatie Detailhandel Nederland een totale extra omzet van 140 miljoen euro (inclusief supermarkten). Over de kosten bij vroegtijdige uitschakeling durft de organisatie echter geen uitspraken te doen. Gfk verwacht dat tijdens het hele EK zo’n 40.000 televisietoestellen meer worden verkocht, goed voor zo’n 32 miljoen euro extra omzet. Op basis van eerdere jaren denkt Gfk niettemin dat veel mensen pas overgaan tot een nieuwe tv als Nederland de poulefase heeft doorstaan. ING meent juist dat de meeste mensen hun nieuwe tv kopen voor het toermooi begint.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen